Selasa, 10 Maret 2009

Khasiat Minyak Biji Anggur


Bookmark and Share
Selain mempunyai rasa yang nikmat, anggur mempunyai khasiat yang bermacam macam bagi tubuh, termasuk khasiat sebagai awet muda bagi kulit kita. Bahkan Minyak Bijinya pun sangat bermanfaat, inyak Biji Anggur kaya Dengan OPC (Oligomeric Proantho Cyanidin), bahan antioksida dan unsur semula jadi penting.
OPC terdiri daripada flavoid dan flavanol istimewa. Di dalamnya terdapat bahan semula jadi dan tidak bertoksid.
OPC juga kaya dengan protin terutamanya kalogen yang menjadi bahan utama dalam pembentukan sel dan tisu. Adalah dipercayai OPC berfungsi 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 20 kali lebih berkesan berbanding Vitamin C. Kajian menunjukkan, berbanding tumbuhan lain, OPC paling banyak didapati di dalam biji anggur.
Fungsi OPC dikatakan mampu:
  • Meneutralkan bahan radikal bebas yang menyerang dan merosakkan sel DNA manusia.
  • Bertindak sebagai bahan antioksida mudah serap yang berfungsi untuk membantu sistem tubuh manusia.
  • Berupaya menurunkan kadar LDL kolestrol. Membantu meningkatkan kekuatan dan keanjalan salur darah.
  • Menyumbang kepada peningkatan tahap sistem imunisasi tubuh serta daya tahan terhadap serangan penyakit.
  • Menyumbang bahan kolagen untuk kulit dan awet muda.
  • Menghalang pembengkakan dan keradangan. Melancarkan perjalanan darah.
  • Mengurangkan gangguan ketahanan sistem tubuh untuk wanita yang hampir monopous.
  • Membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu badan.
  • Mencantikkan kulit dengan menggalakkan pembaikan dan pembentukan tisu.
  • Amat sesuai untuk ibu-ibu mengandung dan perkembangan janin di dalam kandungan.
  • Bertindak sebagai bahan anti bakteria, anti virus, anti kanser dan pelindung kepada alahan.
  • Berfungsi sebagai penghalang oksidasi awal lipid, kerapuhan dan kekerasan dinding kapilari darah
Minyak Biji Anggur kaya Dengan OPC (Oligomeric Proantho Cyanidin), bahan antioksida dan unsur semula jadi penting.
OPC terdiri daripada flavoid dan flavanol istimewa. Di dalamnya terdapat bahan semula jadi dan tidak bertoksid.
OPC juga kaya dengan protin terutamanya kalogen yang menjadi bahan utama dalam pembentukan sel dan tisu. Adalah dipercayai OPC berfungsi 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 20 kali lebih berkesan berbanding Vitamin C. Kajian menunjukkan, berbanding tumbuhan lain, OPC paling banyak didapati di dalam biji anggur.
Fungsi OPC dikatakan mampu:
  • Meneutralkan bahan radikal bebas yang menyerang dan merosakkan sel DNA manusia.
  • Bertindak sebagai bahan antioksida mudah serap yang berfungsi untuk membantu sistem tubuh manusia.
  • Berupaya menurunkan kadar LDL kolestrol. Membantu meningkatkan kekuatan dan keanjalan salur darah.
  • Menyumbang kepada peningkatan tahap sistem imunisasi tubuh serta daya tahan terhadap serangan penyakit.
  • Menyumbang bahan kolagen untuk kulit dan awet muda.
  • Menghalang pembengkakan dan keradangan. Melancarkan perjalanan darah.
  • Mengurangkan gangguan ketahanan sistem tubuh untuk wanita yang hampir monopous.
  • Membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu badan.
  • Mencantikkan kulit dengan menggalakkan pembaikan dan pembentukan tisu.
  • Amat sesuai untuk ibu-ibu mengandung dan perkembangan janin di dalam kandungan.
  • Bertindak sebagai bahan anti bakteria, anti virus, anti kanser dan pelindung kepada alahan.
  • Berfungsi sebagai penghalang oksidasi awal lipid, kerapuhan dan kekerasan dinding kapilari darah


Sumber: biohoney

Related Posts by Categories



0 komentar:

Posting Komentar


:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

Followers

 

Khasiat Buah. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com